25/Jul/2016 11:31:42 / TeshaDesign / komentara: 4

Za razliku od mnogih drugih oblasti na polju Internet marketinga, posebno u oblasti optimizacije za pretraživače, vlada prava tržišna konkurencija.
Vlasnici koji žele da angažuju firme koje se bave ovim poslom, shvataju da im veza za to ne treba, već prava poslovna logika. To znači da treba izabrati pouzdanu firmu, koja će prepoznati vaše vizije predstavljanja firme na Internetu. 
Kako najčešće postupaju vlasnici firmi koji odluče da angažuju firmu za Internet marketing, posebno za SEO?

 

Preporuka slabih autoriteta

 

Nema baš univerzalnog pravila, ali kao i u životu postoje različiti pristupi. Jedan broj vlasnika se prilično veže za firme koje su im uradile sajt i slušaju njihove preporuke i savete po tom pitanju. Dakle, firma A uradi sajt, ali njen domet je upravo taj – da urade sajt i kaže mi dalje ne umemo. Elem, ne spori se umeće da kreiraju sajt, ali se ovde naglašava da im je osnovna delatnost upravo kreiranje sajtova. Sve dalje ne žele da se mešaju jer nemaju resurse, kadrove i potrebna znanja. 

 

Da li je to danas dovoljno?

 

Jednostavno i surovo, što i manje edukovani vlasnici firmi već znaju, sajt sam po sebi nije dovoljan, bez obzira koliko vlasnici i kreatori smatraju da je on lep, funkcionalan i dopadljiv na izgled. Da bi se sajt približio ciljnoj populacji i odgovorio željama i ambicijama vlasnika, mora da se radi Internet marketing i SEO, a onpage optimizacija u fazi izrade se podrazumeva.

I tako, vlasnicima sajtova preporučuju Peru, Miku, Lazu, Stojana, Bojana, najčešće u želji da svojim poznanicima i drugarima nameste posao. Kolika je šansa da Pera, Mika, Laza i drugi preporučeni mogu da odgovore ambicijama vlasnika? Iskustvo pokazuje da to nije najbolji put, i da su najčešće takve preporuke izgubljeno vreme i ne mala novčana sredstva. O zaostajanju za konkurencijom da ne govorimo.

 

Firma ili pojedinac za SEO?


Ako je pojedinac mutirao pa može da ima 10 do 15 ruku, tri ili 4 mozga i ako sve to može paralelno da procesuira, onda bi možda i pojedinac bio konkurentan. Dakle, još uvek možda. Koliko je nama poznato takve osobe ne postoje. Tri puta ura za nas. Da bi se uštedelo na vremenu i novcu, prvi i pravi izbor treba da bude firma koja se bavi Internet marketingom i SEO. Barem na ovom nivou zahteva tržišta.

 

Kako odabrati pravu firmu za SEO optimizaciju?

 

Pre nego što krenete u pronalaženje i selekciju firmi za SEO optimizaciju, potrebno je da ipak ponešto znate o svom nastupu na Internetu, tj. i o svom poslovanju iz više različitih uglova:

  • zahtevi mašina za pretraživanje i 
  • zahtevi posetilaca, posebno ciljnih posetilaca.

Ovo se odnosi, pre svega na hijerarhiju i važnosti ključnih fraza, popularno ključnih reči, odnosno ključnih elemenata za nastup na globalnoj mreži, ali i za borbu sa konkurencijom.
U tom pogledu pogledajte svoj sajt, ali pažljivije proučite i nastup konkurencije na Internetu, odnosno njihove sajtove i kompeltan nastup na globalnoj mreži.
Kada ste malo pripemljeniji, edukovaniji, bićete neuporedivo bliži da odaberete pravu firmu za optimizaciju za pretraživače. Pročitajte tekstove na našem blogu jer su oni baš pisani za one ljude koji nisu profesionalci u ovoj oblasti. Naravno, nemojte preterivati u detaljizaciji, jer sasvim sigurno nećete stići da se uputite u sve potrebne segmente. Ali, baš zato i postoje specijalizovane firme za tu oblast, koje imaju resurse, znanja i reference. Sa ponosom ističemo da je jedna od takvih firmi TeshaDesign.

U ovoj fazi vi treba da opredelite:

  • ključne ciljeve,
  • željene rokove za njihovu realizaciju i da naravno,
  • predelite budžet za tu namenu. 


Faza pripreme je neobično važna jer će vam puno pomoći da donesete prave odluke i izvršite odabir firme koja će umeti da ostvari ono što ste planirali. Faza planiranja za novi sajt, ili redizajn postojećeg je jedan od ključeva uspeha budućeg projekta.

Nakon toga, moći ćete čak i da parirate u razgovoru sa stručnjakom, znaćete koja pitanja treba da postavite i biće vam jasno šta sve na kraju treba da se učini i pospeši. Jer, očekuje se da vi poznajte bolje svoj posao od IT stručnjaka.
 

Seo firme


Kriterijumi za izbor firme za SEO

 

Opet postoji više pristupa. Neki vlasnici, ili osobe zadužene za taj posao, gledaju rezultate organske pretrage za relevenantne fraze, a neki malo studiozniji i inženjerski nastrojeniji, traže firme koje rade SEO u jakoj konkurenciji, odnosno sajtove gde su one potpisane, a koji su visko pozicionirani u organskoj pretrazi.
Iz našeg ugla možda je najobuhvatnije rešenje kombinovati više firmi dobijenih po oba ova ključa. O nekim trećim načinima dolaženja ne govorimo, jer ovo su tržišni i transparentni načini preko kojih se nalaze firme sa stvarnim referencama.
 

U slučaju kada se firma nalazi preko relevantnih fraza, obavezno proverite i sajtove za koje rade SEO, kao i konkurentnost istih.


Posle prvog kruga, treba da se opredelite za nekoliko agencija, koje zaista i želite da kontaktirate odnosno obavite razgovor. Sasvim dovoljno je 5 agencija, od kojih sa 2-3 za koje se opredelite posle telefonskog razgovora, treba da obavite i razgovore na licu mesta. 
Vaš budžet možete predočiti svakoj firmi koja je u užoj konkurenciji jer iskrenim odnosom ćete lakše doći do firme koja će zadobiti i vaše poverenje. 
Pošto ste već pripremljeni za razgovor, jer ste u nekoj meri uputili u temu, ne sumnjamo da ćete umeti da tražite odgovore na prava pitanja i da na osnovu njih birate agenciju, odnosno donesete pravu odluku.
 

U ovoj oblasti ne postoje čarobne formule i ne bi bilo dobro da se upecate na priče o SEO optimizacije za mesec ili dva, jer naprosto, Google tako ne funkcioniše, a posao optimizacije je reka koja teče a nikako jezero u koga uskačete. Ni Kinezi ne bi ovo bolje rekli.


Konkurentnost oblasti diktira budžet, rokove, obim posla koji treba da se realizuje. Ako vam firma kaže da vi ne morate ništa da radite, trebalo bi da se zamislite da li je to zaista tako. Ko bolje od vas poznaje vašu firmu i vašu misiju i viziju? To podrazumeva da i vi budete uključeni u svim bitnim dešavanjima i procesima na SEO, a posebno u kontroli rada firme za SEO, koja treba da bude transparentna I zasnovana na zvaničnim on line statitstikama, poput Google Analytics.

Usmeni razgovor i pojašnjenje na licu mesta bi trebalo da budu neposredni okidač za vašu odluku o izboru agencije.

 

Izbor firme za SEO

 

Verujte ostvarenim rezultatima te frime, tj. njenim referencama koje treba pažljivo da prostudirate, pratite koliko su posvećeni, koliko im je stalo da vaš biznis i vaš sajt uspete, da niste samo jedan od brojeva kome će tako i pristupiti. 
Takođe, bilo bi korisno da pokušate da dobijete neke okvirne predloge kako ta firma sa kojom vodite razgovor vidi buduću saradnju i šta bi to ona radila, jer svaka ta infromacija može biti presudna za vašu konačnu odluku.
Dakle, brojke i slova i vaša poslovna intuicija su dobitna kombinacija za odabir najboljeg poslovnog partnera za ovu oblast.