04/Dec/2016 23:30:44 / TeshaDesign / komentara: 1

Kada se pomene pretraga na Internetu, prva reč koja se fantastično brzo nametne je Google. Ništa jednostavnije čini se. Jedno polje za pretragu, unese se ključna fraza ili pojam koji nas interesuje i igranka počinje. Da li je baš tako? Da li baš sve znamo o Google pretrazi? Da li Google može da se pametnije i efikasnije koristi?


Google pretraga
 

Kako većina korisnika pretražuje Internet?


Baš onako kako su i zamisluili tvorci ovog servisa. Unesu pojam koji žele da pretražuju, a onda terabajtovi počinju da se talasaju i pokreću i za tili čas se pojavljuje rezultat pretrage. Ono što mašine za pretragu misle da tražite. Hm, da li ste baš to i tražili? Nekada jeste, ali i dosta puta u rezultatima organske pretrage pojavljuju se i neki sajtovi koji vam nisu interesantni. Kako da isključite rezultate koji vas verovatno ne interesuju? Odnosno, kako da dobijete što pouzdanije stranice za ono što vas interesuje?
 

Korišćenje navodnika


Ukažite Google šta vas tačno interesuje. Kada stavite vaš pojam ili frazu pod navodnike, Tražite li tačno određen pojam ne bi bilo loše da ga stavite pod navodnike. Kada definišete pretragu na taj način, Google će, sasvim očekivano, dati rezultate koji su relevantniji.

Klasična pretraga
Fraza: rent a car beograd aerodrom
Pretraga sa navodnicima
Fraza: "rent a car beograd aerodrom"
Klasicna Google pretraga Google pretraga sa navodnicima

 

Fino. Ali, ovu opciju statistički koristi zanemarljiv broj Google konzumenata. Zašto je to tako je tema nekog drugog bloga, jer ne sme se dirati u navike potrošača na Internetu. Google programeri i analitičari su shodno navikama korisnika dosta unapredili svoje algoritme za pretragu, tako da peosečan posetilac ima sve manje nerelevantnih zapisa u rezultatima pretrage na određeni pojam. Da li koristiti ovu opciju? Svakako da. Što su složeniji upiti, specijalizovani ili usko specijalizovani, lakše ćete doći do najrelevantnijih stranica na Internetu koristeći navodnike.


Džoker u pretrazi


Ponekad nismo sigurni ni šta tražimo. Znamo deo teksta, rečenice, naslova, imena, ali ne znamo potpun podatak. Ima li rešenja? Naravno. Čuveni joker znak, u ovom slučaju, obična zvezda na tastaturi unutar vašeg teksta, ukazuje Google šta želite.


Joker u tekstu

 

Kako da eliminišete pojmove koji imaju isti naziv?


 

Opšta fraza: jaguar.
Prvo se pojavljuju sajtovi sa automobilima
Opšta fraza: jaguar -car.
Prvo se pojavljuju sajtovi sa životinjama

 

Slika govori više od reči. Želite samo sajtove o životinji jaguar, a ne o automobilu marke Jaguar. Znak minus govori Google šta da isključi iz pretrage.


Pretraga sajta po ključnoj reči

 

Našli ste zanimljiv sajt, i sada bi ste želeli da vidite šta je sve vaš pretraživač indeksirao sa tog sajta. Jednostavno, u polje za pretragu pretraživač unesite vaš pojam za pretragu, bitnu reč site i konkretan sajt. Na primer: "optimizacija site:teshadesign.com". Na ovaj način dobićete sve one stranice na sajtu www.teshadesign.com koje je Google indeksirao a da sadrže i pojam optimizacija.

 

Kako Google vidi vas sajt
 

Upoređivanje pojmova u Google pretrazi
 

Želite da uporedite, na primer, marke automobila Fiat i Ford. U polje za pretrsagu upišite "fiat vs. ford" i pogledajte relevantne stranice. 

 

Značenje reči 

 

Ako vam zatreba vam objašnjenje značenja neke reči na engleskom (ili srpskom), dovoljno je upisati tu reči i obavezno ispred nje uneti ključnu reč DEFINE (na primer, DEFINE: optimizacija). 

 

Organska pretraga i plaćeni oglasi

 

Mnogi korisnici Interneta i Google pretraživača. još uvek ne raspoznaju plaćene oglase (AdWords kampanje) i rezultate organske pretrage. Nekada se plaćeni oglasi bili sa desne strane u rezultatima pretrage, a od nedavno oni se nalaze u vrhu stranice i označeni su sa malom ikonicom AD. Pored toga, mogu biti i na dnu stranice, ali se malo pažljivijom analizom ipak uočava razlika između plaćenih oglasa i sajtova koji su prema Google vredni prve stranice.Plaćeni oglasi i organska pretraga
 

Različiti su načini razmišljanja koje sajtove pogledati, da li one koji su plaćeni ili one koje favorizuje Google u rezultatima organske pretrage. 

 

Ukoliko imate da podelite neko vaše iskustvo u korišćenju pretraživača Google, pozivamo vas da ga podelite sa nama. Dodajte komentar i ako zadovoljava naše kriterijume mi ćemo ga objaviti i obogatiti ovaj blog.