22/Jul/2017 11:36:43 / TeshaDesign / komentara: 0

Uvod


Razlog da jedan komercijalni sajt bude na više jezika je taj što se otvaraju veće mogućnosti za proširivanje kruga posetioca sajta i potencijalnih kupaca. 
Kao i kod jednojezičnih, i kod ovih sajtova je važna optimizacija sajta (SEO sajta). Optimizacija višejezičnih sajtova ima neke specifičnosti koje treba znati, kako bi Google mogao korektno da indeksira te stranice. 
Prvo pitanje je kako implementirati mogućnosti za biranje više jezika na sajtu, a da se ne ugrozi SEO.

 

Kako realizovati višejezični sajt? 


Googlu je teško da odredi lokaciju sajta samo preko sadržaja, tako da je potrebno da mu se posebno naznači da je u pitanju isti sajt na više jezika. Kroz malu istoriju rešavanja ovog problema, iskristalizovao se sistem sa posebnim direktorijumima za verzije na drugim jezicima kao jedan od veoma praktičnih i prihvatljivih kako sa stanovišta mašina za pretraživanje tako i sa strane posetioca. Još uvek postoje rešenja i veb sajtovi kod kojih ista URL adresa za različte jezike za sadržaj. Sa stanovišta SEO to je loša strategija. Sa stanovišta realizacije je lakša, ali konkurencija diktira da se realizuju rešenja prilagođena mašinama za pretragu a ne firmama koje rade sajt. Naravno, za one koji imaju značajno veće budžete realizuju se posebni sajtovi lokalizovani na jezik odnosno državu i za njih se često i sadržaj prilagođava populaciji odnosno nije isti za različite zemlje.


Uspešno primeri višejezičnih sajtova

 

Da uzmemo primer jedne rent a car agencije iz Beograda: 

  • http://www.rentacarmenadzer.com/ - za srpsku verziju sajta 
  • http://www.rentacarmenadzer.com/en/ - za englesku verziju sajta
  • http://www.rentacarmenadzer.com/ru/ - za rusku verziju sajta
  • http://www.rentacarmenadzer.com/de/ - za nemačku verziju sajta


Sadržaj na ovim URL adresama je isti, ali svaka zemlja i jezik imaju svoj sopstveni folder, odnosno direktiorijum, tj. URL adresu. Ovde treba istaći da su posebno sajtovi rent a car kompanija na više jezika, zato što je njihova ciljna populacija interenacionalna, dolaze u Beograd iz raznih zemalja avionom (a većina rent a car kompanija ima svoja predstavništva na aerodromu Nikola Tesla). Ređe autobusom ili vozom, i hoće da ih automobil čeka na aerodromu. 

 

Mogućnost da posetioci biraju koji jezik žele


Ovo se postiže tako što početna stranica sajta ima selektor zemalja i jezika koji će korisnicima omogućiti da biraju jezik koji žele. Ovaj selektor preusmerava posetioce na web stranu koja je na željenom jeziku, a koja ima svoj jedinstveni URL. U funkciji od nivoa programiranja posetiocu sajta se mođe kao podrazumevana ponuditi stranica na jeziku koju je birao prilikom poslednje posete. Ili ako prvi put posećuje stranicu u funkciji od njegove lokacije, odnosno govornog područja. Moguće je i automatsko preusmeravanje posetioca preko 302 redirekcije, ili dinamičkim servisiranjem odgovarajućeg HTML sadžaja.

 

Optimizacija (SEO) višejezičnih sajtova


Kako bi se optmizacija pravilno izvela potrebno je uraditi nekoliko stvari:

 

Postaviti hreflang tagove


I na jednojezičnim, a naročito na višejezičnim sajtovima, potrebno je da se Googlu stavi do znanja na kom jeziku je sadržaj web stranice. To se postiže korišćenjem rel ="alternate" taga zajedno sa hreflang tagom za traženi jezik. Ovo je važno ukoliko postoji dupli sadržaj koji se javlja pri prevodu. Hreflang tagovi kažu pretraživaču koji je jezik (a ne koja država) upotrebljen na datoj stranici. Oni se postavljaju u head stranice, i obeležavaju alternativne adrese postojeće strane za različite jezike i države.

 

Pažljivo sa prevodom


Ukoliko se radi o sajtu na više jezika treba obratiti pažnju na prevod. Velika je greška koristiti Google Translate pošto taj prevod nije kvalitetan i precizan, previše je bukvalan i ne vodi računa od gramatici, tako da može da uslovljava velike greške i probleme i pri korišćenju (user experience), a i samoj optimizaciji (SEO). 
Najbolje je ne štedeti na prevodu i angažoveti profesionalnog prevodioca ili specijalizovanu agenciju za prevod.

 

Građenje linkova kod višejezičnih sajtova


Kada se sajt prevede i postavi na svoj domen, sledeći korak je građenje linkova ka (višejezičnim) sajtu. Postavljanje povratnih  linkova je slično kao kod jednojezičnih sajtova, ali postoje neke specifičnosti. Najbolje je da se na početku pristupi istraživanju najvažnijih ključnih reči tako što će se one ukucati u Google pretrazi, i kada se vide koji su forumi, direktorijumi, blogovi i sajtovi na prvim stranicama za te ključne reči, krenite sa postavljenjem linkova, komentara ili tekstova na njima. Kako bi se postigao dobar i kvalitetan rezulrata potrebno je da se koristi unikatan tekst za svaki post. 
Dobra strategija je ispitati sajtove konkurencije i videti gde oni postavljaju linkove. Na Internetu su dostupne mnoštvo alatki (pr. SEMrush) koji mogu da se iskoriste za ovu namenu koji imaju mogućnost filtriranja prema državi i govornog područja. 
Potrebno je paziti da povratini linkovi budu sa sajtova koje su napisane na istom jeziku kao i vaša strana koju linkujete. 
Možemo da vidimo još jedan primer iz sfere rent a car agencija: agencija Unirent se reklamira na ruskom sajtu https://yellow.place/ru/unirent-rent-a-car-beograd-belgrade-serbia, ali njihov link vodi ka srpskoj verziji, a ne prema ruskoj. 
Dobar primer je sledeći: rent a car kompanija se reklamira na ruskom sajtu - https://tripster.ru/questions/22599/, ali link je pravilno usmeren ka ruskoj verziji sajta - https://www.rentacarmms.rs/ru/, i tu je SEO bolje izveden. 
Treba obratiti pažnju da anchor tekst linka bude na adekvatnom jeziku, (primer - postaviti na nekom blogu engleski tekst a anchor tekst je na srpskom) pošto Google strogo kažnjava manupiliranje sa anchor tekstovima.  


Zaključak


I kod web sajtova veži ona narodna “vrediš onoliko koliko jezika znaš”. Ukoliko je preveden na više jezika to postoji veća šansa za privlačenje veće posete i potencijalnih kupaca. Ali, da bi došlo do te veće posete ti sajtovi moraju da budu dobro optimizovani. 
Pravilno optimizovani višejezični sajt potrebno je da ima sledeće stvari:

  • sve strane moraju da imaju rel-alternate-hreflang tagove
  • sve strane treba da budu dostupne za Googlebot 
  • neophodno je da korisnici mogu da menjaju različite verzije i jezike
  • najbolje je svaka stranica da bude na posebnom jeziku
  • pravilan prevod - tačan prevod koji vodi računa o ključnim rečima i pravilnom llinkovanju doneće bolje rezultate od standardnog prevoda koji ne vodi računa o SEO 
  • graditi linkove tako da vode ka stranicima koje su na istom jeziku kao sajtovi gde su oni postavljeni

 

Naravno, sve navedeno pomaže u boljoj SEO, ali ne garantuje da će sajt automatski dobiti visoka rangiranje. I dalje se mora voditi računa da sadržaj sajta bude kvalitetan i viralan i da se permanentno postavljaju dobri povratni linkovi.