27/May/2019 18:52:23 / TeshaDesign / komentara: 0

Šta su dinamički oglasi?

Dinamički oglasi koji se prikazuju na Mreži za pretragu kreiraju i prikazuju oglase za odabrane web-stranice  bez upotrebe ključnih riječi. 

Dinamični oglasi upotpunjuju postojeće standardne kampanje koje koriste ključne reči,  sa ciljem ostvarivanja većeg saobraćaja, većeg broja klikova i konverzija, i to sa daleko manje napora. 

Korišćenjem dinamičkih oglasa može se povećati saobraćaj, poseta, konverzije i prodaja na sajtu. Najviše se koriste kod sajtova koji nude veliki broj proizvoda i usluga kao ne primer web prodavnice koji imaju e-commerce prodaju. 
Izvedena su brojni eksperimenti i testiranja, koja su pokazala da ovi oglasi  donose najmanje 10% više klikova i konverzija.

Prikazivanje dinamičkih oglasa

Dinamički oglasi za generisanje teksta i naslova oglasa koriste sadržaj na stranicama veb sajtova


Dinamicki oglasi 1

Ovi oglasi koriste naslove i najčeše korišćene fraze  koje su povezane sa terminima preko kojih ljudi traže nešto što im treba na Google-u. Naslovi i fraze se koriste na taj način što se pomoću njih stvara relevantan naslov i tekst za oglas i bira se relevantna (landing page) stranica na sajtu. 

Na ovaj način oglas je potpuno prilagođen tako da potencijalni klijenti mogu lakše i brže da dođu do vašeg oglasa. 
 

Kada je pretraga relevantna sadržaju vaše stranice, Google automatski kreira oglas sa naslovom i odredišnom stranicom (landing page) koje su odabrani na osnovu sadržaja stranice na websajtu. 


Potrebno je podvući veliku važnost naslova, pošto dobri naslovi privlače pažnju posetilaca. Zato je bitno da oni budu relevantni i da na prvi pogled privuku pažnju potencijalnih kupaca. Bez dobrog i relevantnog naslova oglasa, manje su šanse da će neko pročitati ostatak teksta.  


Dinamicki oglasi 2
 

Prednosti dinamičkih oglasa

 • Lakše pronalaženje klijenata koji pretražuju preko Google-a 
 • Dinamički oglasi pomažu pri popunjavanju praznina u izboru ključnih reči, posebno ukoliko ima mnogo ključnih reči i gde može da se dogodi da se propuste neki bitni i relevatni termini za  pretragu
 • Oglasi se prikazuju čak i za ključne reči koje imaju mali obim pretrage
 • Direktno usmeravanje posetioca na sadržaj koji traže
 • Naslovi i tekst u dinamičkim oglasima su potpuno relevatni terminima preko kojih posetici pretražuju
 • Lakše i brže kreiranje oglasa
 • Štedi se na vremenu – standardni Google Ads oglasi oduzimaju prilično vremena  za pisanje tekstova oglasa i traženje ključnih reči za svaki proizvod ili uslugu
 • Automatsko ažuriranje i prilagođavanje oglasa

Nekoliko informacija vezanih za dinamičke oglase:

 • Dinamički oglasi i standardni oglasi se pojavljuju na istim lokacijama, izgledaju isto, i posetioci ne vide nikakvu razliku između njih
 • Dinamički oglasi su se prvi put pojavili 2011 godine, ali današnji oblik i način rada su dobili 2015 godine
 • Dinamički oglasi slično kao i standardni oglasi mogu da koriste negativne ključne reči


Dinamicki oglasi poteskoce
 

Šta kada sve ne ide po planu?

Postavljanje dinamičkih oglasa je relativno lako, maltene svako ko je “ušao” u problematiku Google Ads može da ih postavi (Google je pripremio izuzetnu podržku koju možete da nađete na ovom linku ). 
Proces postavljanja dinamičkih oglasa je automatizovan, a to osim prednosti nosi i određene poteškoće.

 • Gubljenje kontrole nad kampanjom. Neki oglasivači ne vole kad izgube kontrolu nad svojim kampanjama, a pošto dinamički oglasi ne koriste ključne reči i fraze to se može vrlo lako desiti. Razloga za strah nema, pošto se ona vrlo lako može uspostaviti upotrebom adekvatnih negativnih ključnih reči. Najviše su ranjive kampanje koje imaju za cilj promovisanje i razvoj brendova.
 • Može se desiti da se naslovi i tekst oglasa ne podudaraju.
 • Dinamički oglasi se baziraju na sadržaju sajta, ukoliko on nije kvalitetan i na adekvatnom nivou, oglasi neće biti dovoljno relevatni, tako da može da dođe do neželjenog rasipanja budžeta
 • U nekim slučajevima potrebno je izvršiti ručno prilagođavanje oglasa, što za neiskusnog oglašivaća može da bude izazovno. 
 • Kampanje i oglasi moraju stalno da se nadgledaju i da se prate izveštaji. Svaka promena je bitna i treba da se reaguje na vreme. 

Iz ovih razloga možemo zaključiti da postavljanje i praćenje Google dinamičkih oglasa ipak zahteva izvesno znanje i iskustvo, tako da je možda bolje da se ovaj posao prepustiti iskusnim marketinškim agencijama koje imaju i znanje i iskustvo.