21/Apr/2023 14:15:00 / TeshaDesign / komentara: 3


Kada pretražujete na Google-u ili Bing-u, da li pronađete tačno ono što tražite iz prvog pokušaja? Verovatno ne. Zato postoje napredni operatori pretrage. Ove komande vam pomažu da izvučete sve što pretraživač zna o određenoj temi - i to efikasno. Ove tajne posla definitivno vam mogu uštedeti vreme, posebno ako radite bilo kakvu analizu konkurencije ili istraživanje SEO-a.

U ovom tekstu objasnićemo šta su operatori pretrage, zašto ih treba koristiti, kako ih koristiti i sastavićemo listu naprednih operatora pretrage kako bismo vam olakšali rad.

 

Šta su operatori pretrage?

 

Operatori pretrage su specifični simboli, ključne reči ili sintakse koje se koriste prilikom pretrage na internet pretraživačima, kao što su Google, Bing, Yahoo i drugi. Oni omogućavaju korisnicima da naprave složenije upite i preciznije pronađu informacije koje traže.

Operatori pretrage su alati za napredno pretraživanje koji mogu pomoći korisnicima da suze rezultate pretrage, filtriraju informacije i obave precizniju pretragu na internetu.

 

Zašto treba koristiti operatore pretrage?

 

SEO stručnjaci rutinski koriste operatore pretrage kako bi filtrirali rezultate pretraživača. Ove napredne veštine pretrage vam omogućavaju da lako:

 • Pronađete nešto specifično na internetu
 • Istražite sajt koji optimizujete
 • Ispitate konkurenciju

 

Kako se koriste operatori pretrage?

 

Operatori pretrage se koriste tako što unesete operatore pretrage u traku za pretragu zajedno sa vašim običnim upitom, ali uz neke modifikacije.

Operator pretrage obično ima:

 • Prefiks: nešto što dolazi pre upita za pretragu
 • Dodatak: nešto što se dodaje upitu za pretragu i sadrži specijalne karaktere

Na primer, možete koristiti prefiks “cache:”  ispred upita, ili možete koristiti “ OR “ komandu između dve reči u upitu.

U mnogim slučajevima - ali ne uvek - važno je da ne stavljate razmak između karaktera operatora pretrage i upita.

Evo nekoliko uobičajenih operatora napredne pretrage:

 1. Navodnici (" "): Upotreba navodnika oko ključnih reči omogućava vam da pronađete tačan pojam ili frazu. Na primer, ako unesete "plave cipele", pretraživač će prikazati samo rezultate koji sadrže tu tačnu frazu.
 2. Isključivanje (-): Upotreba crte (-) ispred reči omogućava vam da isključite određenu reč iz rezultata pretrage. Na primer, ako tražite "kola -pepsi", pretraživač će prikazati rezultate koji se odnose na "kola", ali će izostaviti rezultate koji se odnose na "pepsi".
 3. Site (site:): Upotreba operatora "site:" omogućava vam da pretražujete samo unutar određenog veb sajta. Na primer, ako unesete "tehnologija site:wikipedia.org", pretraživač će prikazati samo rezultate vezane za "tehnologija" sa sajta "wikipedia.org".
 4. Tip fajla (filetype:): Upotreba operatora "filetype:" omogućava vam da pretražujete samo određene vrste fajlova, kao što su PDF, Word dokumenti, slike itd. Na primer, ako tražite "upute za upotrebu filetype:pdf", pretraživač će prikazati samo PDF dokumente koji se odnose na "upute za upotrebu".
 5. Veza (link:): Upotreba operatora "link:" omogućava vam da pronađete sve stranice koje linkuju ka određenom URL-u. Na primer, ako unesete "link: www.example.com", pretraživač će prikazati sve stranice koje sadrže linkove ka sajtu "www.example.com".


Operatori napredne pretrage primer


Ovo su samo neki od operatora napredne pretrage koji su dostupni na Google ili Bing pretraživaču. Upotreba ovih operatora može vam pomoći da suzite svoju pretragu i pronađete preciznije rezultate koji odgovaraju vašim potrebama.

 

Operatori pretrage koji se koriste u SEO istraživanju

 

Kada se radi istraživanje u vezi SEO optimizacije za pretraživače, postoji nekoliko operatora pretrage koji mogu biti korisni za analizu i istraživanje konkurencije, ključnih reči i drugih aspekata SEO-a.

Neki od najčešće korišćenih operatora pretrage u SEO istraživanju su:

 1. site: - Omogućava pretragu samo unutar određenog veb sajta. Na primer, "site:example.com" će prikazati rezultate pretrage samo sa veb sajta example.com, što može biti korisno za analizu konkurentske veb stranice ili praćenje prisustva vaše veb stranice na određenom sajtu.
 2. intitle: - Prikazuje rezultate pretrage samo za veb stranice koje imaju traženi pojam u naslovu. Na primer, "intitle:seo alati" će prikazati rezultate pretrage koji imaju pojam "seo alati" u naslovu stranice, što može biti korisno za istraživanje konkurencije ili pronalaženje relevantnih resursa.
 3. inurl: - Prikazuje rezultate pretrage samo za veb stranice koje imaju traženi pojam u URL-u. Na primer, "inurl:backlinki" će prikazati rezultate pretrage koji imaju pojam "backlinki" u URL-u stranice, što može biti korisno za istraživanje konkurencije ili pronalaženje resursa koji se odnose na određenu temu.
 4. filetype: - Omogućava pretragu za određene vrste fajlova. Na primer, "filetype:pdf seo vodič" će prikazati samo PDF fajlove koji se odnose na SEO vodiče, što može biti korisno za pronalaženje specifičnog tipa sadržaja.
 5. related: - Prikazuje rezultate pretrage koji su slični određenom veb sajtu. Na primer, "related:example.com" će prikazati veb sajtove koji su slični example.com, što može biti korisno za istraživanje konkurencije ili pronalaženje srodnih resursa.
 6. cache: - Prikazuje sačuvane kopije veb stranica koje su indeksirane od strane pretraživača. Na primer, "cache:example.com" će prikazati sačuvane kopije veb stranica sa veb sajta example.com, što može biti korisno za pregledanje prethodnih verzija veb stranica ili praćenje promena na veb sajtu.

Ovo su samo neki od operatora pretrage koji se mogu koristiti u SEO istraživanju. Kombinacija različitih operatora pretrage može vam pomoći da dublje istražite sve potrebne informacije.


Lista operatora napredne pretrage za SEO


U tabeli ispod ćete pronaći operatore pretrage koje redovno koristimo kroz SEO istraživanje.

 

Google

Bing

Rezultat

allintext:

 

Vraća veb stranice koje sadrže sve reči negde na veb stranici.

allintitle:

 

Pronalazi stranice koje uključuju sve reči upita kao deo indeksne oznake naslova.

allinurl:

 

Pronalazi određeni URL u indeksu pretraživača. Takođe se može koristiti da bi se pronašle stranice čiji URL-ovi sadrže sve specificirane reči.

AROUND()

 

Pronalazi web stranice sa rečima koje su slične

cache:

 

Prikazuje verziju veb stranice iz keša Google-a.

 

contains:

Pronalazi veb stranice koje sadrže veze do određene vrste fajla (kao što su pdf, mp3). Ova funkcija je jedinstvena za Bing.

define:

 

Prikazuje definiciju rečnika.

ext:

ext:

Vraća samo veb stranice sa ekstenzijom fajla koju navedete (kao što je htm).

filetype:

filetype:

Pronalazi rezultate samo jednog tipa fajla (kao npr  pdf).

 

feed:

Pronalazi RSS/Atom feedove na sajtu za traženi termin.

 

hasfeed:

Pronalazi veb stranice sa RSS/Atom feed-om za traženi pojam.

in

 

Konvertuje jedinice mere kao što su temperatura, valute, itd.

 

info:

Prikazuje neke informacije koje Bing ima o veb stranici, kao što su srodne stranice sa sajta.

intext:

 

Prikazuje stranice koje sadrže određenu reč .

intitle:

intitle:

Pronalazi stranice koje u svom indeksiranom naslovnom tagu sadrže određenu reč.

inurl:

 

Pronalazi stranice koje u svojim indeksiranim URL-ovima sadrže određenu ključnu reč.

allinurl:

 

Pronalazi određeni URL u indeksu pretraživača. Takođe se može koristiti za pronalaženje stranica čiji URL-ovi sadrže sve navedene reči.

 

inanchor:

pretražuje veb stranice koje koriste određenu ključnu reč kao anchor tekst u linku sa stranice.

 

inbody:

Pretražuje web stranice koje sadrže određenu ključnu reč u body delu   stranice.

 

ip:

Pronalazi sajtove koji su hostovani na određenoj IP adresi.

 

language:

Pronalazi web stranice na određenom jeziku.

 

location:

Pronalazi web stranice iz određene zemlje/regiona.

map:

 

Pronalazi rezultat mape za upit.

movie:

 

Pronalazi informacije o filmovima.

OR

OR

Pronalazi stranice koje imaju bilo koji od upita kada se koriste između dva upita.

 

prefer:

Dodaje naglasak na pojam pretrage kako bi se dodatno suzili rezultati.

related:

 

Pronalazi srodne sajtove domenu koju ste uneli.

site:

site:

Ograničava pretragu na stranice za određene domene i sve poddomene .

source:

 

Pronalazi vesti koje dolaze sa određenog izvora vesti na Google News-u.

stocks:

 

Daje informacije o akcijama (kotacijama) za određeni simbol.

 

 

 

url:

Proverava da li je domen indeksiran u Bing pretraživaču.

weather:

 

Prikazuje vremenske uslove za određenu lokaciju.

*

*

Znak koji može da zameni bilo koju reč ili frazu.

Isključuje rezultate koji sadrže reč koja sledi nakon znaka minus.

” “

” “

Pronalazi instance tačnog teksta koji se nalazi unutar navodnika, gde god se pojavljuje u indeksu pretraživača.

@

 

Pretražuje društvene medije za određeni upit

$

 

Traži cenu kada se stavi ispred upita.

#

 

Pretražuje hashtagove.

 

Pretražuje niz brojeva kada se postavi između dva broja.

 

()

Traži ili isključuje web stranice koje sadrže grupu reči sadržanih unutar zagrada.

 

Istraživanje zahteva vreme, pogotovo kada postoji mnogo rezultata pretrage. Ovi napredni operatori pretrage omogućavaju vam da pretražujete kao profesionalac - efikasnije i sa boljim rezultatima.

Nadamo se da vam je tekst bio koristan, a ukoliko imate nekih pitanja ili želite da podelite vaše iskustvo u korišćenju operatora pretrage, pišite nam ispod u komentarima.