31/Jan/2017 15:59:52 / TeshaDesign / komentara: 0

Šta je retargeting oglašavanje?


Običnim posetiocima Fejsbuka (Facebook) retargetiranje ne znači  puno, ali ko radi sa digitalnim marketingom, retargeting (bukvalni prevod: preusmeravanje) je možda najefikasno sredstvo za nalaženje potencijalnih kupaca.

Šta više, ovaj način oglašavanja ima jedan od najvećih povrata sredstava koja su potrošena za oglašavanje nekog proizvoda ili usluge.

Retargeting oglašavanje je odličan način da ponovo ostvarite kontakt sa vašim posetiocima i pružiti im još jednu mogućnost da kupe vaše proizvode.


Koristeći opciju koju nudi Fejsbuk nazvana Custom Audience, umetnete određeni kod na vaš sajt. Ovaj kod šalje informaciju Fejsbuku koje strane je posetilac posetio. Možete preko ove opcije segmentirati posetioce sajta u grupe i nakon njihovog odlaska na drugi sajt prikažete im vaš oglas. Na primer, ukoliko prodajete stanove vi “lovite” posetioce koji posećuju sajtove o kućama. Na taj način podsećate korisnika na proizvod ili uslugu koju je tražio na sajtu, pa ga vraćate ponovo na sajt da obavi kupovinu ili dođe do više informacija. To bi grafički izgledalo ovako:
 

Facebook retargeting


Facebook je prepoznao veliku važnost retargetiranja i ponudio je ovu mogućnost, tako da korisnici koji imaju svoj profil na Facebook-u, a prethodno su posetili sajt neke firme koja koristi remarketing oglašavanje, imaju mogućnost da vide oglase te firme.

 

Kako kreirati retargeting kampanju?

 

Pretpostavićemo da već imate nalog na Facebook.za reklame (Facebook account for business ads). Kampanja se može kreirati u 5 koraka:

 1. Prijavite se na vaš Facebook Ads Manager i odaberite Audiences
  Ovu opciju možete naći u padajućem meniju kada kliknete na Business Manager gore levo na stranici. 
   
 2. Kliknite na Create Audience i odaberite Custom Audiences
  Create Audience se nalazi na vrhu ekrana. Ova opcija pruža mogućnost kreiranja kampanje koja targetira posetioce koji su posetili vaš sajt 

   
 3. Odaberite Website Traffic
  Ova opcija je važna za retargeting kampanje pošto omogućuje da se dopre do posetilaca vašeg sajta. 

   
 4. Selektujte vašu ciljnu grupu 
  Ova opcija omogućuje kreiranje vaše ciljne grupe preko nekoliko filtera koji postoje u padajućem meniju. Moguće su sledeće kombinacije:
  •    Targetirati svakog ko je posetio sajt
  •    Ljude koji posećuju neke specifične stranice na sajtu
  •    Ljude koji posećuju specifične stranice, ali ne i druge
  •    Ljude koji nisu bili aktivni na sajtu neko vreme
  •    Razne prilagođene kombinacije


   
 5.  Generišite pixel kod i postavite ga na odgovarajuće stranice

Šta je to pixel kod? To je kod koji treba da postavite na svoj sajt da bi ste mogli da pratite vaše posetioce. Zašto se tako naziva? Zato što on zauzima 1×1 pixel na vašem sajtu i ne može da se vidi. On omogućuje da pratite posetioce na vašem sajtu koji su posetili neku stranicu na sajtu ili su preuzeli neku akciju na njemu. Da bi ste dobili ovaj kod potrebno je uraditi sledeće: u sekciji Audiences section na Ads Manageru pronađite vašu retargeting kampanju. Obeležite je i kliknite na Actions, zatim na View Panel na padajućem meniju. 
Kad dobijete kod potrebno ga je postaviti na stranicama koje ste već odredili ili na celom sajtu. Ukoliko postavljate pixele za celi sajt, potrebno ih je postaviti u headeru sajta. Ako niste sigurni kako da to izvedete, obratite se vašem web dizajneru ili nekom programeru. 
 

 

I to je to, sada postavite svoju retargeting kampanju, i sa srećom! Naravno, TeshaDesign ima iskustva, znanja i vrhunske marketare koji će vaše Facebook kampanje učiniti maksimlano efektivnim i efikasnim. Ukažite nam poverenje i unapredite sopstveno prisustvo na najvećoj društvenoj mreži.