16/Nov/2016 13:12:42 / TeshaDesign / komentara: 0

Adwords nevažeći ili lažni klikovi


AdWords servis, tj. popularnije Google plaćeni oglasi, su institucija na Internetu, ali nevažeći klikovi su noćna mora za one koji realizuju AdWords kampanje. Teško da postoji firma na Internetu koja manje ili više ne koristi ovaj servis za promociju svojih proizvoda i usluga, odnosno brendiranje. Ali, život nije bajka. Konkurencija je ponekad malo više ljubomorna, pa kada prepozna ovakvu vrstu oglasa i konkurentske firme, a što naravno nije teško, neretko postupa po onoj našoj bolje da komšiji crkne krava. I tako konkurencija klikće po ciljanim oglasima svojih takmaca i troši njihov novac.


Da li Google vidi ovu prevaru?


Mnoge firme i pojedinci koji se ozboljnije bave AdWords oglašavanjem, će vam reći da ni Google nije svemoćan. Da li namerno ili slučajno ili po sili jačeg možda nikada nečemo saznati. Jer, sa stanovišta davaoca usluga, njemu je bitno da se novac potroši, jer i on tako zarađuje. E sad, da ne bi bilo baš poslovno nelogično, naravno da postoji određeni nivo softverske zaštite od strane Google. I to ozbiljno softversko praćenje nevažećih klikova i adekvatno reagovanje na iste. Postoje i smernice kako reagovati i prepoznati neželjene aktivnosti, odnosno kako prijaviti Google krađu klikova.

Ove preporuke od strane Google su prilično logične. Mogu se sagledati kroz sledeća pitanja:

  • Zašto vas zabrinjavaju nevažeće radnje u oglasu?
  • Uočavam razliku u podacima o klikovima u programu AdWords
  • Uočavam nagle ili velike oscilacije prometa u programu AdWords
  • Na web strani uočavam brojne kratke posete ili posete trajanja 0 sekundi
  • Uočavam klikove s neočekivanih lokacija ili IP adresa
  • Uočavam lažna slanja obrazaca na svojoj web-lokaciji
  • Vidim da se proračun svakodnevno potroši u prvom delu dana

Posle svake izabrane opcije slede sasvim logična obrazloženja od njegove strane koja mogu dovesti do tog slučaja. Naravno, dominiraju ona obrazloženja koja se tiču vaših eventualnih propusta, kako u web dizajnu, kako u optimizaciji stranica itd. Odnosno, kao opravdanje u školi. Nelogični klikovi po bilo kom osnovu ne moraju apriori biti od strane onih koji zloupotrebljavaju ovaj servis, odnosno od pokvarene konkurencije, kako vi to mislite. 

 

Google AdWords

 

Kako se odbraniti od nevažećih klikova na AdWords oglase?


Na prvu loptu deluje jako teško. Ako to Google "ne ume", jako je teško biti pametniji od njegovih programera, jer nije tajna, to su veoma pametne osobe. Ipak, nije sve izgubljeno. Kada uočite nelogično trošenje novca preko ovog servisa, bilo bi dobro i poželjno da može da se uradi analiza poseta svom sajtu, a pogotovo onih preko Google pretrage. 

 

Namenska skripta za praćenje posetilaca sajta

 

Realizacijom sopstvene skripte za praćenje poseta sjatu, mogu da se dobiju su podaci o ip adresi posetioca, trajanju sesije, url adrese sa koje je dosao na vas sajt, odnosno grada, i ostali relevantni podaci kao što su tačno vreme (datum i vreme), konkretna stranica kojoj pristupa. 

Ovi podaci bi se uz pomoć skripte smeštali u bazu podataka i mogli bi se pratiti preko nekog zaštićenog panela. Takođe posle njihove analize, filitriranja i sortiranja po relevanntim paramatrima, mogli bi se uočiiti i izdvojiti oni zapisi, tj, IP adrese sa kojih se verovatno troši budžet, tj. prave lažni klikovi.


Reklamacija Google za nevažeće klikove


Kada na taj način imate sopstvenu bazu o podacima za posetioce, kao i problematične IP adrese, možete da tražite i povraćaj novca od Google za odnosnu kampanju, jer de facto imate i dokaz da su posete fingirane, a posetioci lažni. Nije Google u interesu da firma odustane od njegovog servisa već naprotiv. Ako priložite dokaze možete očekivati vaš novac za kampanju nazad.


Lazni klikovi
 

Takođe, ako uočite neprirodno trošenje budzeta za kampanje, a nemate sopstvene skripte za praćenje poseta, postoji rešenje!


Firma TeshaDesign je realizovala više rešenja za akviziciju podataka o posetiocima i mogućnostima njihovog filtriranja, odnosno exporta upotrebljivog za blokiranje odredjenih IP adfesa kao i za reklamiranje probmelatičnih IP adresa Google. 
Sumnjive situacije mogu biti ako je kampanja vezana za širi region, na primer celu Srbiju, ogroman ili celokupan saobraća se generiše sa jedne lokacije, npr. Beograda i to u kratkom periodu (potrošen dnevni budžet pre podneva). Na licima koja vode ovakve kampanje je da prate učinak istih i reaguju na potencijalne zloupotrebe. 

I kada se prave nove AdWords kampanje, Google ima razvijene alate da firma koja radi ove kampanje, može da isključi (exclude) problematične, odnosno sumnjive IP adrese.

Naravno, ni oni koji varaau nisu više needukovani pa mogu da koriste različite tehnika prevare, počev od proxy adresa i sl, tako da je borba sa istima nimalo naivna.


Da li su nevažeći klikovi baš nevažeći?


Učinak kampanja može biti slab ne samo zbog zlouptreba, odnosno lažnih klikova, već i zbog loše podešenih kampanja. Događa se da vlasnici zarad uštede, samo kreiraju i vode AdWords kampanje, koje nisu optimizovane i troše budžet neuporedivo brže i neefikasnije, nego kad bi iste podesile i vodiel profesioanlen firme za adwords. Neka istraživanja i veoma autoritativne ličnosti iz ove sfere, ukazuju i da pare mogu da se troše više ako vam sajt nije dovoljno optimizovan sa stanovišta Google.


Umesto zaključka
 

Isplativost ADWords kampanja je složena rabota. Ideja vodilja za vlasnike sajta je da se učini sve što treba kako bi se dobilo što više korisnih klikova za što manje uloženog novca.